Str Calugareni, nr 12, Magurele, Ilfov

Sistemul de alarmare rapida in caz de cutremur, printre castigatorii Oscarului european in TI

Sursa: http://cronicaromana.com/2006/01/04/sistemul-de-alarmare-rapida-in-caz-de-cutremur-printre-castigatorii-oscarului-european-in-ti/

In zilele de 30 noiembrie 2005 si 1 decembrie 2005 a avut loc la Bruxelles, la sediul Comisiei Europene (CE), prezentarea finala a celor 20 de proiecte care au fost nominalizate de catre un juriu international pentru cele trei Mari Premii ale concursului IST (Information Society Technologies) Prize (http://ist-prize.org). Institutul National de Cercetare dezvoltare pentru Fizica Pamantului INCDFP: http://www.infp.ro/), care se numara printre cei 20 castigatori ai IST Prize a prezentat proiectul intitulat: “Early Warning System for Strong Eathquakes (EWS)”. EWS este un sistem de alarmare rapida in vederea luarii deciziilor de oprire la timp a unor procese care, in caz de cutremur, ar putea cauza dezastre: centrale nucleare, retele de gaze, interventii chirurgicale, lifturi etc. Realizatorii proiectului, prof. dr. ing. Gh. Marmureanu, ing. C. Ionescu, ing. Al. Marmureanu si ing. A. Grigore au facut prezentarea sistemului atat in fata juriului executiv (format din 18 membri din industrie si universitati, numiti de academiile europene de stiinte europene de stiinte ingineresti, si aprobati de CE) cat si pentru alte delegatii din diferite tari si firme interesate.

Sistemul EWS este o parte din Planul national de prevenire a populatiei si a autoritatilor la actiunea cutremurelor puternice” si a obiectivelor cuprinse in HG 372/18 martie 2004, privind “Programul National de Management al Riscului Seismic”. Cu ocazia prezentarii de la Bruxelles, EWS a fost cotat drept produsul cel mai reprezentativ din punct de vedere social si economic pentru protectia si salvarea de vieti omenesti si de bunuri materiale. Proiectul a fost realizat in cadrul unui proiect prioritar din Programul MENER, in colaborare cu Universitatea Karlsruhe. Partea de detectie a sistemului de alarmare este instalata in satul Plostina, langa Observatorul Seismologic Vrancioaia, in Centrul de decizie se afla la Bucuresti - Magurele, la sediul INCDFP.

In prezent, dintre competitiile europene in domeniul TI (Tehnologia informatiei), IST Prize se distinge prin prestigiul dobandit, valoarea premiilor, concurenta si aprecierea de catre specialisti. Istoria IST Prize incepe in anul 1995. In acel an, dr. Marin Bangemann, membru al Comisiei Europene (193-1999), responsabil cu probleme industriale si TIC (tehnologiile informatice si de comunicatii) si autorul celebrului “Raport Bangemann” http://europa.eu.int/ISPO/infosoc/backg/banfeman.html), adoptat de sefii de stat la reuniunea din Corfu (1995), a lansat competitia IST (Information Society Technologies) Prize. Initiativa comisarului Bangemann a urmarit stimularea cercetarii europene in domeniul TIC si, in final, descoperirea si lansarea unor “Bill Gates ai Europei”. Transpunerea in viata a ideii lui M. Bangemann a fost incredintata Euro CASE, Consiliul european pentru stiintele aplicate si ingineresti (www.euro-case.org), care cuprinde 18 academii nationale din UE plus doua cu statut de asociat din Croatia si din Romania (Academia de Stiinte Tehnice, condusa de Acad. Radu Voinea).

IST Prize rasplateste realizarile europene din domeniul TIC (prototipuri, produse, sisteme) care se disting prin: a) continut stiintific si tehnic ridicat, b) potential comercial semnificativ si c) valoare societala deosebita. Evaluarea propunerilor este facuta de catre un juriu international compus din 16 specialisti, jumatate invitati din lumea academica, jumatate alesi din sectorul industriei TIC. Din 1997, cand concursul a fost deschis si tarilor din Europa Centrala si de Est (ECE), doua locuri in juriu au fost ocupate de specialisti din aceasta zona geografica. Unul dintre acestia a fost, din 1997, semnatarul acestor randuri. Celalalt loc a fost ocupat, pe rand, de doi specialisti din Ungaria si apoi de unul din Rep. Ceha. Dintre propunerile primite, juriul alege intr-o prima reuniune intre 50 si 70 de nominalizati pentru premii pe baza evaluarilor facute in mod individual de catre doua grupuri compuse fiecare din patru “binoame” (doi specialisti cu experienta si cunostinte complementare). Apoi, intr-o a doua intalnire, toate cele opt binoame care compun juriul desemneaza cei 20 de castigatori ai IST Prize, denumiti in ultima vreme “nominalizati la Marele Premiu”. Acestia primesc un cec in valoare de 5.000 de euro si se bucura de o mare popularizare (prin expozitiile Comisiei Europenme dedicate TIC cum a fost cea evocata la inceputul acestui articol, prezente in diferite baze de date etc).

Cei 20 de castigatori ai premiilor IST isi expun apoi realizarile intr-o expozitie speciala si sustine scurte prezentari in fata unui alt juriu in vederea obtinerii celor trei mari premii IST. Un mare premiu aduce un cec de 200.000 de euro si prezentarea intr-o ceremonie solemna la una dintre academiile europene. Pentru concursul din acest an se prevede ca aceasta ceremonie sa se desfasoare la Academia austriaca de stiinte.

Numarul de propuneri primite a manifestat o tendinta de crestere, plecand de la 275 in 1995 si ajungand la 437 in 2002, 420 in 2003 si 430 in 2004. Pe ansamblul celor 11 ani de existenta a competitiei, din total celor peste 3.350 de propuneri primite, cele mai multe au venit din Germania (524), Franta (471) si Marea Britanie (320). Romania, cu cele 91 de propuneri, s-a situat pe primul loc dintre tarile din regiunea sa, devansand Republica Ceha (85 de propuneri), Ungaria (63), Bulgaria (49). Trebuie remarcat ca la stimularea specialistilor romani pentru a participa la IST Prize a contribuit si antrenamentul castigat prin competitia nationala BINARY (http-://www.aries.re/binary/), organizata incepand cu anul 1998 de catre ARIES cu sprijinul MEdC, MCTI, UPB si ICI, dupa un regulament inspirat din cel al competitiei europene.
Plasarea propunerilor romanesti intre cele mai bune s-a imbunatatit continuu urmarind tendintele de evolutie ale sectorului TIC din Romania. Trebuie amintit ca, pana in anul 2000, un numar de cinci locuri suplimentare erau rezervate tarilor din regiunea noastra. In acea pe-rioada cele cinci locuri au fost ocupate de produse din Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Lituania, niciodata din Romania. Cand cele cinci locuri si “discriminarea pozitiva” au fost eliminate, Romania a avut reprezentanti de do-ua ori printre castigatori (in 2003 si 2005) si o data printre cei nominalizati (in 2004). Nici o alta tara din ECE, cu exceptia Republicii Cehe (in 2005) nu a mai avut reprezentanti printre castigatori!

Institutul National C-D pentru Fizica Pamantului (INCDFP) in lupta cu "secundele" cutremurelor vrancene

Sursa: http://jurnalul.ro/special-jurnalul/institutul-national-c-d-pentru-fizica-p-462-mantului-incdfp-in-lupta-cu-secundele-cutremurelor-vrancene-84849.html

"In mijlocul dificultatilor se afla ocaziile vaforabile"

  • Albert Einstein

    Viena, 22 martie 2006, orele 18,00 - 19,30. The 2006 European IST Prize Awards Ceremony in Palatul Hofburg-Marmorsaal. Aici, proiectul " Early Warning System for Strong Earthquakes " al echipei romane, condus de prof. dr. ing.Gh.Marmureanu, a fost premiat impreuna cu alte 20 de proiecte, nominalizate si prezentate in fata publicului academic si de afaceri european ; ceremonia a fost transmisa, direct, prin satelit in toate tarile europene, fiind onorata de prezenta dl.Hubert Gorbach, Vice Chancellor al Republicii Austria, a dnei Viviane Reding, membru al Comisiei Europene si a prof.Herbert Mang, presedintele Academiei de Stiinte din Austria.

    Sistemul de avertizare seismica, in timp real, pentru obiective industriale este o realizare unicat a cercetarii stiintifice romanesti si din Europa, cu un puternic impact in randul populatiei. Sistemul a facut obiectul unui proiect IST (Information Society Technologies) si din cele 263 proiecte inaintate la Bruxelles, au fost nominalizate 20 la " Nominees for the 2006 European IST Grand Prize ". In perioada 30 nov- 01 dec.2005, echipa formata din prof. dr. ing. Gh.Marmureanu, drd.ing.Constantin Ionescu, drd.fiz.Alexandru Marmureanu si ing. Adrian Grigore-INCDFP, autorii acestui proiect, a fost invitata pentru prezentarea sistemului in fata Comisiei Europene, formate din 18 specialisti din academii de stiinta si universitati din Europa , la Bruxelles, in cladirea Carlemagne.

    In cartea de " Stiintele naturii" pentru clasele 3-4, din anii 1947-1948, era scris ca la 10 noiembrie 1940 a fost un cutremur mare... si ca el a durat atat de mult, din cauza ca...minele de sare si de carbuni au fost exploatate fara mila de vechiul regim si ca tavanele acestor mine s-au prabusit prelungind cutremurul...Nu se stia atunci ca pot fi cutremure atat de adanci;geologii nu erau de acord ca pot fi cutremure mai jos de discontinuitatea Moho.Abia in anul 1948 s-a stabilit acest adevar pe care-l vom lamuri mai tarziu.

    Au fost multe oportunitati in dezvoltarea seismologiei moderne in Romania...
    In anii '70 a aparut problema amplasamentului seismic pentru Centrala Nuclearo-Electrica(CNE) Cernavoda, obiectiv deosebit de important pentru economia romaneasca, cel mai complex din punct de vedere tehnic din tot ce s-a construit in Romania , pana acum.Cercetarile privind amplasamentul seismic al acestor centrale nuclearo-electrice au fost facute de INCDFP .

    Au fost multe alte cercetari complexe, cerute de amplsamentele reale pentru unitatile U1 - U5 de la CNE Cernavoda, deoarece programele de securitate CANDU cereau conditii extrem de dure. In acelasi timp s-au inceput studii de amplasament pentru alte 18 centrale nuclearo-electrice, in partea de sud a Transilvaniei, in Moldova si la Macin. INCDFP avea o experienta temeinica pe care apoi am aplicat-o si la vecinii din Bulgaria, pentru amplasamentul Beleene, o localitate situata in dreptul Calafatului, si noi eram interesati ca datele de proiectare sa fie foarte bune.

    In anul 1977, cu putin timp inainte de cutremurul din 4 martie, a luat fiinta Centrul de Fizica Pamantului ( si Seismologie) Bucuresti, actualul Institut National de C-D pentru Fizica Pamantului(INCDFP), avand ca obiect cercetari fundamentale si aplicative referitoare la : (i)-Procesele fizice din focarele cutremurelor de pamant ;(ii)-Procese seismotectonice ;(iii)-Predictia cutremurelor de pamant pe baza precursorilor geofizici si geodezici ;(iv)-Seismologia inginereasca ;(v)-Microzonarea seismica a localitatilor dens populate ;(vi)-Monitorizarea seismica si evaluarera hazardului seismic ;(vii)-Structura interna, profunda a Pamantului ;(viii)-Evaluarea si reducerea riscului seismic pe teritoriul Romaniei(HG 1313/1996 si HG 702/2001), institutul participa la :(ix)- Elaborarea de standarde in domeniul zonarii si al microzonarii seismice a localitatilor dens populate ;(x)-Elaborarea de studii si cercetari de amplasamente seismice pentru centrale nuclearo-electrice si pentru alte obiective de importanta nationala(baraje, constructii militare, poduri, spitale etc.) ;(xi)-Asigurarea asistentei tehnice, a consultantei si furnizarea de servici stiintifice si tehnologice agentilor economici privind protectia antiseismica ;(xii)-Coordonarea pe plan national a programelor de seismologie ;(xiii)-Proiecte internationale privind studiul regiunilor seismice etc.

    In cadrul programelor internationale de cercetare- dezvoltare, institutul efectueaza:(i)-cercetari privind regiunile seismice limitrofe Romaniei si ale celor care influenteaza seismicitatea Romaniei; (ii)-monitorizarea seismicitatii exploziilor nucleare si a altor surse seismice, asigurand participarea tehnica a Romaniei la activitati in sprijinul aplicarii prevederilor Tratatului de interzicere totala a exploziilor nucleare(CTBT-Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty), ratificat de Romania prin Legea nr.152/1999.

    Ce este un cutremur de Pamant ?
    De ce se produce...si cum se produce...?

    La prima intrebare, un raspuns simplu ar fi urmatorul: "Cutremurul este un fenomen care se manifesta printr-o miscare a terenului (a unei portiuni din suprafata Pamantului) sub forma unor "tremuraturi". Toate casele, gardurile, pomii, stalpii etc. care se afla pe acea portiune de teren se vor misca si ele odata cu terenul respectiv. Aceste miscari pot fi mai usoare (fara sa se produca stricaciuni) sau mai puternice si chiar violente (caz in care pot aparea stricaciuni mai mici sau mai mari, mergand chiar pana la ditrugeri de case si victime omenesti). Aceasta inseamna ca si cutremurele pot fi mai slabe sau mai puternice.Dar exista si cutremure care sunt atat de slabe incat nici n-am sti ca s-au produs daca nu ar fi detectate cu ajutorul unor aparate foarte sensibile (numite seismografe)".

    Cum se apreciaza cat de puternic a fost un cutremur?
    Intensitatea unui cutremur...

    Inainte de aparitia seismografelor (a instrumentelor care pot inregistra aceste miscari), pentru a se afla care a fost "taria " unui cutremur se proceda (si inca se mai procedeaza si in prezent) la culegerea de informatii de la localnici cu privire la marimea si felul stricaciunilor suferite de casele lor (daca au crapat peretii, daca s-au daramat hornurile, daca s-au prabusit case etc.) si la efectele asupra oamenilor si animalelor din gospodariile lor (daca s-au speriat, daca au fost raniti, morti etc).

    Primele incercari mai serioase de clasificare (ordonare) a cutremurelor dupa taria (sau puterea) lor au fost intreprinse ca urmare a producerii cutremurului catastrofal de la Lisabona din 1755 care a facut un numar urias de victime. Acesta a fost si motivul pentru care la inceput se comparau cutremurele intre ele pe baza numarului de morti si respectiv de raniti pe care le faceau cutremurele: cel mai puternic cutremur era considerat cel care facea mai multe victime. De aceea se constata ca primii care au avut preocupari legate de clasificarea (ierarhizarea) cutremurelor au fost medicii (si nu seismologii, care la vremea aceea nici nu existau). Explicatia acestui fapt este ca medicii erau cei care aveau probleme extrem de dificile imediat dupa producerea unor cutremure puternice deoarece ei erau cei care acordau ingrijirile medicale necesare unui numar neobisnuit de mare de raniti aparuti brusc dupa anumite cutremure. Cu timpul s-a inteles faptul ca acest criteriu nu este suficient. De exemplu, daca un cutremur se producea ziua cand oamenii erau plecati la munca campului, nu existau nici morti , nici raniti cu toate ca se daramasera multe case in lipsa locuitorilor. S-ar fi putut crede ca intr-un astfel de caz, cutremurul a fost mai slab decat altul la care s-au prabusit mai putine case dar care din cauza ca s-a produs noaptea cand oamenii dormeau a avut mai multe victime. Aceasta concluzie nu ar fi corespuns realitatii.

    Un pas, in plus, a fost facut tot de catre un medic, Giovani Vicenzio (medicul sef al curtii regale din Neapole) care analizand un numar de 1200 de cutremure , introduce ideea evaluarii relative (prin procente fata de numarul total) adoptand doua criterii de clasificare: pe langa cel al victimelor omenesti si pe cel al pagubelor suferite de cladiri. Efectele asupra cladirilor au fost clasificate la randul lor in 3 categorii:(i)-Cladiri distruse complet;(ii)-Cladiri distruse partial;(iii)-Cladiri doar avariate.

    Olandezul P.Egen (profesor de matematica), propune ( in 1828) al treilea criteriu: luarea in considerare si a efectelor produse de cutremur asupra pieselor de mobilier si obiectelor fragile din interiorul locuintelor (vaze, vesela, oglinzi, etc), aparitia fisurilor in pereti, cadera hornurilor etc. De asemenea el realizeaza una din primele harti ce aratau cum difera de la o localitate la alta efectele cutremurelor, utilizand in acest scop un cod de culori.

    In lipsa oricarui instrument de inregistrare si masura, pentru evaluarea tariei unui cutremur au inceput sa fie luate in considerare tot mai multe informatii asupra unor elemente ce aveau intr-un fel sau altul o legatura cu efectele cutremurelor. Printre aceste elemente mentionam:(i)-Natura geologica locala ;(ii)-Natura materialelor din care erau construite casele;(iii)-Natura avariilor suferite de acestea la cutremur (aparitia de crapaturi, ruperea grinzilor etc);(iv)-Ponderea fiecarui tip de avarie in raport cu numarul total de cazuri (cladiri) la care s-a produs acel tip de avarie ( in putine cazuri, in multe, in majoritatea cazurilor sau in toate); (v)-Natura traficului pe strazile invecinate (daca trec camioane,tractoare etc); (vi)-Natura efectelor produse asupra obiectelor din interiorul cladirilor; (vii)-Efectele produse asupra oamenilor si animalelor (teama, panica, raniri,etc.).

    Utilizand astfel de informatii, primul care a construit un "ghid" care sa fie valabil si pentru orice evenimente seismice, a fost Michele Stefano di Rossi in 1874. El a impartit toate cutremurelor posibile in 10 categorii corespunzand unor "tarii" puse in ordine crescatoare de la cea mai mica (socurile cele mai slab perceptibile), pana la cele dezastruase ( catastrofale). Fiecarei categorii i-a atribuit un numar ( de la 1 la 10) care era cu atat mai mare cu cat efectele produse de cutremur erau mai mari: pentru un cutremur abia simtit, numarul corespunzator era 1, pentru un cutremur care a distrus totul si a facut multe victime, nota era mxima :10.

    Aceste numere care arata cat de mari au fost efectele produse de cutremur au fost denumite "Grade ale intensitatii seismice", iar taria cutremurului indicata de aceste numere a fost numita "intensitate" ( prin analogie cu marimea ce carcterizeaza un curent electric, de exemplu). Atunci cand se produce un cutremur, dupa ce se constata efectele ale, se stabileste care a fost intensitate cutremurului prin incadrarea acestor efecte intr-una din categoriile pomenite mai sus. Datorita faptului ca intre aceste categorii se trecea in salturi sub forma unor "trepte" (adica intensitatile nu puteau lua decat valori numere intregi (cifre romane) I, II, III, ...,VIII, IX sau X, nu si valori cu zecimale, cum ar fi 2,72 sau 4,1 etc.,valori caractetristice magnitudinii unui cutremur, ce exprima energia eliberata din focar, ghidul respectiv a capatat numele de "Scara de intensitati seismice".

    In Europa cea mai utilizata scara a devenit insa cea a lui Giuseppe Mercalli care in 1887, subdivizand categoria celor mai puternice cutremure astfel incat clasificarea putea fi facuta mai bine in cadrul unei scari cu 12 trepte.

    Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, in tarile ocupate de Rusia (deci si in Romania) a fost impusa scara MSK propusa de Medvedev (Rusia), Sponheuer (Germania) si Karnik (Cehoslovacia) pornind, de fapt, tot de la scara Mercalli prin introducerea unor modificari impuse cu scopul de a deveni aplicabila si in teritoriile asiatice ocupate de Rusia, teritorii unde constructiile erau facute din materiale mai putin rezistente decat cele folosite in Europa. Pe baza efectelor maxime (deci a intensitatii maxime), cutremurele se impart aici in 12 categorii, corespunzatoare fiecarui grad de intensitate in parte. De exemplu,pentru I=VII,efectele cutremurului sunt: Majoritatea oamenilor intra in panica; multi isi pierd echilibrul; in multe cladiri de piatra, de caramida si de beton armat apar fisuri si crapaturi in pereti; in multe case de paianta apar crapaturi foarte mari in pereti, dislocarea unor parti ale caselor, prabusirea unor ziduri interioare,cad cosurile de pe case; putine cazuri de surpari ale partilor carosabile; distrugeri la imbinarea conductelor; se formeaza valuri pe apa lacurilor; apa lor se tulbura datorita ridicarii malului la suprafata; in putine cazuri izvoarele secate isi recapata debitele, iar cele existente seaca

    "De ce se produce...si cum se produce...?"

    Aceasta este o intrebare grea pentru ca specialistii, din toata lumea, in acest domeniu nu au aflat totul despre cauzele si modul cum se produce fenomenul numit "cutremur", acesta fiind si motivul pentru care nu s-a reusit inca rezolvarea problemei prevederii exacte a producerii unui cutremur, asa cum s-a reusit bunaoara in astronomie sa se prevada eclipsele de Soare si de Luna.

    O sa ne intrebam ( si pe buna dreptate ): de ce astazi cunoastem mai putin despre ceea ce se intampla la cateva zeci de kilometri sub picioarele noastre in Pamant decat despre ceea ce se intampla la sute de milioane de kilometri distanta sau miliarde de ani lumina in spatiu ?! Exista doua motive principale pentru faptul ca ne aflam in situtia aceasta:(i)-Pe de o parte, cutremurele se produc in locuri complet inaccesibile, aflate in interiorul Pamantului, la adancimi mai mari decat cele mai adanci galerii de mina sau decat cele mai adanci foraje de sonde, ceea ce face imposibil sa se vada ce este acolo, pe cand Soarele, Luna, stelele si planetele pot fi vazute si studiate direct oricand, prin telescoape si lunete sau chiar cu ochiul liber!;(ii)-Pe de alta parte, adevarata cercetare in seismologie a inceput abia dupa 1880 cand au fost instalate primele seismografe din lume (in Japonia, de catre englezii Gray, Milne si Ewing), deci cu o intarziere de peste 300 de ani fata de primele observatii instrumentale din astronomie (facute de Galilei cu luneta inventata de el).

    Sa revenim la intrebarea : De ce se produce cutremurul ? Avand in vedere ca prin "cutremur" intelegem in primul rand miscarile bruste ale terenului si ale obiectelor de pe acesta, intrebarea se poate pune sub forma: Care este cauza acestor miscari oscilatorii de la superafata Pamantului ?

    In cazul cutremurului, casele, pomii si celelalte lucruri incep sa oscileze cand la ele ajung "undele seismice". Acestea reprezinta deplasarea din aproape-in-aproape a oscilatiilor care incep sa se produca undeva in interiorul Pamantului, intr-o zona numita " focar seismic" si sunt de natura mecanica, deci de aceeasi natura ca sunetele sau ca valurile.Trebuie sa subliniem ca nu particulele de materie ajung din "focarul seismic " la suprafata, ci oscilatiile transmise de la o particula la alta, la fel ca si dopul de pluta care pluteste pe apa si doar salta in sus si in jos, fara sa se deplaseze odata cu undele circulare. si undele seismice, ca si undele sonore, se deplaseaza in volum prin interiorul Pamantului, dar cand ajung la suprafata ele pot produce alte unde care sa se deplaseze pe suprafata Pamantului la fel ca undele de pe suprafata apei. Undele seismice produse in interiorul Pamantului ( la diferite adancimi) ajung la suprafata si pun in miscare tot ce se afla acolo (terenul, casele, gardurile, pomii, stalpii etc.)". Ca orice fel de unde si undele seismice sunt produse de catre o sursa de energie care in acest caz se numeste "sursa seismica".

    Magnitudinea(M) si intensitatea (I) unui cutremur

    Energiile eliberate de sursele seismice pot fi mai mici sau mai mari: de la cantitati care nu sunt suficient de mari ca sa ajunga la suprafata ( si cand aceasta are loc cutremurele respective nici nu se simt) pana la cantitati mai mari decat ar elibera sute si mii de bombe atomice si atunci cutremurele sunt devastatoare.

    Inainte de aparitia "seismografelor"( instrumente de inregistrat cutremure ) si chiar si in zilele noastre, se stabilea cat de puternic a fost un cutremur dupa efectele pe care acesta le producea asupra caselor si oamenilor, "taria" acestuia fiind exprimata printr-un numar numit "intensitatea seismica". Dar aceasta marime nu corespunde intotdeauna realitatii deoarece unul si acelasi cutremur face distrugeri mai mari intr-o localitate situata mai aproape de locul unde s-a produs cutremurul ( numit " epicentru", ceea ce reprezinta proiectia focarului pe suprafata Pamantului) decat intr-o localitate mai departata. In localitati mult mai departate poate sa nici nu se simta. Asta ar insemna ca in localitatea mai apropiata cutremurul are (sa zicem ca exemplificare) intensitatea, I=VIII grade pe scara Mercalli , in timp ce intr-o localitate foarte departata are intensitatea, I=II grade pe scara Mercalli . Un locuitor din aceasta localitate va zice ca "a fost un cutremur foarte slab", pe cand unul din localitatea situata foarte aproape de epicentru va zice: " a fost un cutremur foarte puternic !". Cine are dreptate ? Mai multa dreptate are cel situat in localitatea cea mai apropiata. De aceea s-a si recurs la regula de a se caracteriza "taria" cutremurului dupa valoarea cea mai mare pe care a avut-o intensitatea sa ( numita "intensitatea maxima").

    Intensitatea seismica este o marime relativa care nu intotdeauna da informatii corespunzatoare cu realitatea, depinzand si de tipul constructiei, de vechimea ei etc. De aceea s-a cautat sa se gaseasca o alta modalitate de a evalua "taria" cutremurului astfel incat unui cutremur dat sa-i corespunda o valoare si numai una, care sa nu depinda de locul in care se face evaluarea si de raspunsurile date de oameni la intrebarile din chestionare. Pentru asta era nevoie ca evaluarile sa se bazeze doar pe ce arata aparatele inregistratoare (seismografele), de valoarea energie eliberata in focar.

    Abia in anul 1935, seismologul american Charles F.Richter, plecand de la o descoperire pe care o facuse cu cativa ani mai inainte ( in 1931) un seismolog japonez, Kiyoo Wadati, introduce o marime numita "magnitudinea seismica" ce se determina pe baza masuratorilor facute pe inregistrarile cutremurelor (numite "seismograme") si deci este o marime obiectiva. Valoarea magnitudinii seismice este unica pentru fiecare cutremur si depinde de energia eliberata in focar . Clasificarea cutremurelor se poate face mult mai corect si exact cu ajutorul acestei marimi: cu cat cutremurul a fost mai puternic, cu atat energia eliberata din focar a fost mai mare si pentru a scrie valoarea ei este necesar un numar de zerouri aproape de doua ori mai mare decat valoarea magnitudinii. De exemplu, pentru cutremurul care s-a produs in zona Vrancea pe data de 4 martie 1977, magnitudinea a fost 7,2 grade Richter(MGR=7,2), iar energia eliberata a fost aproximativ egala cu 3,99.1022 ergi , adica 3,99 urmat de 22 zerouri !!! La cutremurul din 10 noiembrie 1940(MGR=7,4), energia eliberata in focar a fost de circa 7,94.1022 ergi. Numele de "grade Richter" s-a dat in onoarea celui care a inventat acest mod de calcul. Scara de valori pe care se clasifica acum cutremurele dupa valoarea aceasta a magnitudinii poarta si ea numele aceluiasi seismolog: "Scara Richter". De exemplu, cutremurul din 4 martie 1977, a avut magnitudinea MGR =7,2 pe scara Richter si a avut o intensitate variabila pe teritoriul Romaniei: I=IX, pe scara MSK, la Bucuresti; I=VII(MSK) la Focsani; I=III(MSK) la Cluj Napoca etc.

    Ajungem din nou la intrebarea: " De ce se produce...si cum se produce...?" sub o forma echivalenta : "De unde provin aceste energii din sursa seismica si cum se elibereaza ?", deci o intrebare care exprima dorinta de a sti care este cauza acumularii unor energii atat de mari si cum se face ca din cand in cand aceste acumulari devin atat de mari incat nu mai pot fi retinute si energiile eliberate se raspandesc prin Pamant ajungand la suprafata unde produc ravagii.

    Printre primii care au asociat cutremurele cu faliile geologice (ceea ce era mai aproape de adevar) a fost savantul german Alexander von Humbold (1769-1859), dar perioada cu adevarat stiintifica incepe abia din 1910 prin aparitia teoriei savantului american H.F.Reid care poate fi considerat parintele "fizicii clasice a sursei seismice".

    Analizand toate datele si rapoartele intocmite asupra efectelor distrugatoare ale unui cutremur produs pe data de 18 aprilie 1906 in Golful San Francisco ( din California, pe coasta de Vest a Americii) , H.F.Reid elaboreaza "Teoria destinderii elastice", teorie care si astazi ( dupa 100 de ani !) sta la baza celor mai moderne forme de explicatii asupra cauzelor si modului de producere a cutremurelor, asa cum remarcau doi dintre cei mai mari seismologi din zilele noastre (Kostrov si Das), referindu-se la opera lui Reid. Ei scriau : "...a fost prima si ramane cea mai cuprinzatoare analiza detaliata a unui cutremur; niciodata in istoria seismologiei, producerea unui singur cutremur nu a facut sa avanseze intr-o asemnea masura intelegerea de catre noi a cauzelor cutremurelor!..."

    Ce se intampla cu rocile din interiorul Pamantului ? Straturile de deasupra lor avand grosimi de zeci de kilometri , in unele cazuri chiar sute de kilometri, au greutati de miliarde si miliarde de tone !!! Sub actiunea unor asemenea forte, piatra se dovedeste a nu fi rigida nedeformabila, ci pana la un punct este elastica, adica sufera o deformare care ar putea sa dispara daca n-ar mai fi apasata. Dar asa ceva nu se poate intampla pentru ca straturile de roci de deasupra raman acolo de miliarde de ani. De aceea deformarea continua sa creasca. Pana cand ? Nici cauciucul nu poate fi comprimat oricat si roca cu atat mai putin. Ce se va intampla dupa un timp cu roca supusa acestor forte uriase ? Roca se va rupe.Energia din roca provine de la fortele care au deformat-o.De aceea ea se numeste "energie de deformare". Reid arata ca:
  • 1.Ruperea rocilor este cea care provoaca un cutremur; aceasta rupere este rezultatul deformarii elastice peste limita pana la care poate rezista roca (rezistenta la rupere);deformarea se produce prin deplasarea relativa intre portiuni invecinate ale crustei terestre.
  • 2.Aceste deplasari relative nu se produc brusc in chiar momentul fracturarii, ci ating valoarea lor maxima treptat in decursul unei perioade de timp mai lungi sau mai scurte.
  • 3.In timpul producerii cutremurului, se produc destinderi elastice bruste ale celor doua fragmente ce rezulta prin rupere, fragmente ce se vor deplasa spre pozitii in care sa nu mai existe deformare; aceste miscari se reduc treptat cu distanta pana la cativa kilometri departare de ruptura produsa.
  • 4.Vibratiile (oscilatiile) ce vor forma cutremurul prin propagarea lor mai departe isi au originea in suprafata fracturii care separa cele doua fragmente in care s-a rupt roca; zona de la care pornesc ele are la inceput o arie mica, pentru ca apopi sa devina din ce in ce mai mare, dar cu o rata ce nu poate depasi viteza undelor elastice in acea roca.
  • 5.Energia eliberata in timpul unui cutremur provine din energia elastica de deformare a rocii in perioada anterioara producerii ruperii care a dat nastere cutremurului.

    Teoria lui Reid explica logic producerea cutremurelor care au loc la adancimi mici si intermediare ( de la 5-10 km pana la 300 de km). S-a descoperit totusi ca s-au produs numeroase cutremure si la adancimi mult mai mari (pana la cca 700 km ; de exemplu cele din Oceanul Pacific-insulele Tonga(h=800 km), din sudul Spaniei din 1905(h=500 km) etc.). Pentru aceste cutremure a trebuit cautata o alta explicatie: ele nu se produc ca urmare a ruperii ci ca urmare a altui fenomen care are loc la acele adancimi si deci, presiuni imense. Acest fenomen se numeste "tranzitie de faza solid - solid". Prin "faza" se intelege un anumit mod in care s-au ordonat atomii care alcatuiesc roca respectiva. De exemplu, se pot observa in unele mine printre alte formatiuni, asa numitele "flori de mina" care au acest nume de la faptul ca seamana cu niste flori avand in loc de ramuri niste cristale alungite ca niste creioane ascutite. Alte substante solide au atomii ordonati in varfurile unor cuburi ( cum pot fi intalnite cristale in saline). Fiecare tip de aranjare a atomilor (numit "structura cristalina") corespunde unei ordini foarte precise in care se respecta riguros anumite distante intre atomi. Daca distantele cresc, corpul se dilata, daca scad, corpul se contracta. In cazul cutremurelor foarte adanci, din cauza presiunilor gigantice, atomii se vor apropia, vor fi mai inghesuiti , ca pasagerii intr-un vagon de tren mai aglomerat. Trecerea de la o aranjare anumita a atomilor la alta se numeste "tranzitie de faza". Cand acest lucru se produce brusc intr-o zona situata la mare adancime, are loc o micsorare a volumului acelei zone si o eliberare tot brusca a diferentei de energie dintre cea pe care o aveau atomii inainte si cea de dupa transformarea (tranzitia) suferita. Aceasta energie este pusa in libertate sub forma de cutremur, adica va fi transmisa din aproape in aproape pana la suprafata. La noi in tara nu se pot produce cutremure atat de adanci , adancimile maxime ale cutremurelor romanesti fiind sub 210 Km, deci pentru acestea se aplica teoria ruperii si a destinderii elastice a lui Reid.

    In final,din punct de vedere siintific, un cutremur se defineste ca o cedare brusca, prin rupere a rocilor din crusta(litosfera superioara) sau din litosfera inferioara, de-a lungul unor fracturi(falii), cedare prin care energia potentiala de deformare acumulata (in cursul procesului de seimogeneza) este radiata tranzitoriu sub forma vibratiilor mecanice cu tot cortegiul de efecte (geo)fizice si macroseismice care se pot manifesta(faliere, oscilatii puternice ale terenului si structurilor antropogene, tsunami etc.).Totusi, nu putem explica de ce si cum se produc cutremurele pana nu intelegem structura interna a Pamantului. Pamantul este aproximativ o sfera cu raza medie de 6370 km. Partea de sus a Pamantului se numeste litosfera (sfera de piatra) si are o grosime cuprinsa intre 20 km si 100-150 km, uneori si mai mult, chiar 210 km. Litosfera prezinta doua subdiviziuni : litosfera superioara (numita crusta terestra si este formata din roci granitice sau bazaltice) si litosfera interioara (formata din roci ultrabazice), separate de discontinuitatea Moho.De exemplu,discontinuitatea Moho se afla la cca 32 km sub Bucuresti si la cca 55 km sub Focsani etc. Sub litosfera se afla astenosfera (sfera fara tarie); aici materia se afla la limita solid-lichid (stare denumita "solidus"). Ea este constituita dintr-un amestec de minerale solidificate si topituri. Adancimea astenosferei este pana la 400 km. Sub acest strat al astenosferei se afla magma fierbinte, care este o topitura, asa cum se vede in timpul eruptiei vulcanilor. Grosimea acestei magme este de circa 2500 km, fiind situata intre adancimea de 400 km si cea de 2900 km. Nucleul Pamantului are doua subdiviziuni: nucleul "extern" cuprins intre 2900 km si 5100 km aflat in stare lichida , si nucleul "intern" cuprins intre 5100 km si 6370 km, in stare solida din fier, nichel, crom, sulf si din alte elemente.

    Cutremurele au loc in litosfera superioara(crusta terestra) in cazul celor din Banat, Transilvania, Maramures, Fagaras etc. si in litosfera inferioara pentru cele intermediare din Vrancea, unde materia este inca solida, adica sunt roci rezistente: bazalt, granit etc. Ar fi de mentionat aici ca abia in anul 1948, pe baza intregistrarilor facute la Observatorul Seismologic "Cutitul de Argint " din Bucuresti, la cutremurul din 10 noiembrie 1940, H.Jeffreys din Anglia ajunge la concluzia, pentru prima data in lume, ca pot exista cutremure mai adanci de discontinuitatea Moho, in litosfera inferioara, asa cum au ele loc in Vrancea, intre 60 km si 210 km, numite cutremure intermediare. Ruperea rocilor este cea care provoaca un cutremur. Ruperea se produce prin deplasarea blocurilor invecinate ale crustei terestre, pe asa numitele falii, care sunt discontinuitati(crapaturi adanci) in crusta terestra in cazul celor din Transilvania,Banat,Maramures,Fagaras etc. Cutremurele de mare adancime (intermediare) din Vrancea sunt produse prin forfecari determinate de compresiune, ca rezultat al coliziunii continentale dintre subplaca intra-alpina ce are doua sectoare(Pannonic si Transilvan) si o subplaca Moesica, a carei jumatate estica poate fi, eventual, partea frontala a microplacii Marii Negre, impinsa spre NV in cadrul procesului general de deplasarii orizontale intre placa Africana si cea Euroasiatica. Acestea sunt cutremure tectonice, fiind determinate de miscarea acestor blocuri tectonice si ele sunt circa 95%(restul de 5% sunt de natura vulcanica, explozii provocate de om etc.) din numarul total de cutremure care au loc pe Glob. Partea de sus a Globului pamantesc, adica, crusta terestra, formata din 12 placi majore(Euroasiatica, Africana, Americana, Pacifica, Somaliei, Arabica, Indiei si Australiei, Filipine, Antarctica, Nazca, Cocos si Caraibililor) la limitele carora pot apare si micro sau sub-placi: blocuri mai restranse ale litosferei marginite de centuri active, dar care nu au surse interne de expansiune sau acest proces este slab si lipsit de liniaritate, ca de exemplu subplaca interalpina reprezentata de sectorul pannonic si transilvan intre Alpi si Carpati. Aceste mari blocuri se misca intre ele si la contactul lor au loc marile cutremure. Dar, cutremure au loc si in interiorul acestor blocuri.

    Dar cine misca aceste mari blocuri? Asa cum aratam mai inainte, astenosfera este constituita dintr-un amestec de minerale solidificate si topituri, vascozitatea materiei de aici este cu un ordin de marime mai mica decat a litosferei. Din cauza diferentei de temperatura apare aceasta miscare de jos in sus, adica de la centrul Pamantului catre suprafata lui, formandu-se curentii de convectie termica. Se apreciaza ca o asemenea situatie permite individualizarea unor celule cu curenti de convectie termica cu viteze de cativa cm/an, curenti ascendenti in zonele mai fierbinti unde materia este mai putin densa si descendenti in zonele de racire accentuata. Acesti curenti de convectie sunt considerati astazi drept "motorul" care actioneaza deplasarea litosferei de deasupra si principalul mecanism, de transfer a energiei calorice din interiorul Pamantului catre suprafata sa. Curenti de convectie termica sunt cauza miscarii acestor blocuri imense si deci a cutremurelor de pamant. Aceasta conceptie explica miscarile tectonice ale blocurilor situate la suprafata Pamantului printr-un proces unitar, la scara terestra, si stau la originea teoriei expansiunii fundului oceanelor si a tectonicii globale sau a placilor tectonice. Cand doua blocuri, reprezentand cele doua compartimente ale unei falii, sunt supuse unei deplasari mici, rocile din zona faliei sufera o deformare elastica; daca tensiunile devin mai mari decat rezistenta opusa de frecare, se produce ruperea acestora, iar energia inmagazinata in roci este eliberata, partial sub forma de caldura (produsa prin frecarea dintre blocuri) si partial sub forma undelor elastice care se propaga in toate directiile. Aceste unde reprezinta cutremurul. Energia eliberata in timpul unui cutremur provine din energia acumulata in roca in perioada anterioara producerii ruperii care a dat nastere cutremurului. Deci, nu pot apare cutremure in magma fierbinte. Locul ruperii, denumit focar sau hipocentru poate fi aproape de suprafata Pamantului sau la adancime mai mare. De exemplu, cutremurele intermediare vrancene au focarul situat la adancimi mari, cuprinse intre 60 km si 210 km, dar sunt aici si cutremure de suprafata(crustale) cu adancimi de pana la 40 km. Intre 40 si 60 km adancime nu sunt cutremure in Vrancea,o alta particularitate a cutremurelor vrancene. Cutremurele din Banat, Maramures, Fagaras, Dobrogea de Nord si unele chiar din Vrancea au focarul situat la adancimi mici cuprinse intre 10 km si 40 km,numite cutremure crustale , normale sau de suprafata.

    Curentii de convectie termica din astenosfera determina o miscare continua a placilor, unele fata de altele. Aceasta deplasare relativa a placilor litosferice, separate prin dislocatii profunde, este franata indeosebi de fortele de frecare care se nasc pe suprafetele de contact dintre placi, generand tensiuni care cresc in timp, ceea ce duce la acumularea unor mari cantitati de energie de deformare mai ales in zonele de margine ale placilor. La um moment dat, cand echilibrul placilor cedeaza, se produc alunecari bruste ale placilor pe planul faliilor si chiar ruperi in interiorul scoartei terestre (cazul Vrancea). socurile datorate acestor fenomene brutale se propaga sub forma de unde, cu viteze foarte mari si insotite de eliberarea unor cantitati uriase de energie, avand ca efect vibratiile scoartei terestre, care constituie manifestarile cunoscute sub denumirea de cutremure de pamant sau seisme.

    Seismologia moderna. Programe si proiecte de cercetare . Rezultate

    "Cercetarile seismologice arata ca in Romania, la cotul Carpatilor, in Vrancea, exista unul dintre cele mai caracteristice si interesante puncte seismice, un focar de cutremure adanci care , prin persistenta si izolarea sa, nu-si gaseste perechea pe toata fata Pamantului, decat intr-un singur punct similar din Muntii Hindu Kush, in Afganistan" (Gh.Demetrescu).

    Romania este afectata episodic de cutremure a caror sursa principala este zona epicentrala Vrancea. Aici se produc seisme la adancime de 70-200 km (deci subcrustale), cu energie mare, resimtite pe arii intinse, 2-3 asemenea evenimente pe secol, ultimile doua producandu-se la 10 noiembrie 1940 (MGR=7,4 pe scara Richter) si 4 martie 1977 (MGR=7,2). Cutremurele din Vrancea, determinante pentru seismicitatea teritoriului roman, atat prin frecventa lor de aparitie, cat si prin magnitudinile lor, s-au impus atentiei generale din cele mai vechi timpuri (chiar in timpul Imperiului Roman) prin efectele lor distructive, iar in ultimul secol, ele au trezit interesul cercetatorilor si prin cateva particularitati remarcabile, ce le confera un loc aparte in ansamblul seismelor care zguduie planeta noastra. Aceste particularitati au fos folosite de noi in dezvoltarea unor cercetari specifice cutremutrelor vrancene.

    Seismicitatea teritoriului Romaniei este determinata de procesele seismotectonice din acest teritoriu, iar influenta regiunilor seismice vecine se observa in sud(Oltenia si Dobrogea), vest(Banat) si nord (Maramures). Seismicitatea Romaniei este rezultat" din energia eliberat" de cutremure crustale(denumite si normale-Fig.1), a c"ror adancime nu dep"seste 60 km, si de cutremure intermediare(caz unic in Europa si sunt similare cu cele de sub Muntii Hindu Kush-India si de sub Bucaramanga-Columbia), a c"ror focare se g"sesc cuprinse intre 60 km si 210 km. Ele sunt grupate in mai multe zone epicentrale: Vrancea, zona Muntilor F"g"ras si Campulung, Banat, regiunea Oradea, Crisana si Maramures, zona litoral" a Dobrogei de Sud si a Dobrogei de Nord, la care se adauga zone epicentrale, de important" cu totul local", in regiunea Jibou, a Tarnavelor in Transilvania, in nordul si vestul Olteniei, in nordul Moldovei, in Campia Roman", Depresiunea Barlad, falia intramoesic" etc.

    Dintre toate zonele epicentrale, Vrancea este de departe cea mai important" prin energia cutremurelor, prin aria lor de macroseismicitate si prin caracterul persistent si confinat al epicentrelor, cele intermediare fiind distribuite doar pe 550 km2, fiind inconjurate de o coroan" spre exteriorul Carpatilor de 3700 km2 , cu seisme crustale/normale. De mentionat c" intre 40 si 60 km adancime nu este nicio activitate seismic". In zona epicentral" Vrancea se produc seisme la adancimea de 70-210 km(subcrustale), cu energie mare, resimtite pe arii intinse, 2-3 asemenea evenimente pe secol avand magnitudinea pe scara Richter, MGR=7,0 - 7,7 si o energie de 1022-1023 ergi, cu caracter distrugator. Majoritatea acestor seisme, dar mai ales cele foarte mari, sunt produse prin forfec"ri determinate de compresiune ca urmare a coliziunii continent-continent din zona Carpatilor Orientali. Aceasta descoperire, pusa in evidenta de acad.Mircea Sandulescu a fost confirmata de cercetarile facute de dr.doc.Dumitru Enescu(INCDFP) pentru marile cutremure din 1940 si 1977, la care mecanismele de focar satisfac conceptul de rupere prin forfecari determinate de compresiune. Adancimea lor mare si acest mod de dezvoltare a procesului de rupere pentru marile cutremure vrancene, le fac unice si schimba total modul de abordare a tuturor cercetarilor desfasurate de INCDFP din ultimul timp permitand o alta abordare a fenomenului seismic vrancean.

    "In mijlocul acestor dificultati se afla ocaziile vaforabile" spunea Einstein. Atunci cand esti intrebat cand va fi urmatorul mare cutremur catastrofal ,nu poti sa te eschivezi raspunzand ca fenomenul este aleatoriu,ca nimeni in lume nu a fost in stare sa prezica un cutremur etc. Prin anii 1998 era la moda ca vine anul 2000 si ca va fi un mare cutremur catastrofal...Noi am venit cu raspunsul ca 2000 este un numar in sistemul de numeratie, in baza 10, in alta baza de numeratie este cu totul un alt numar. Tot atunci s-a spus pe toate posturile de televiziune ca pana in anul 2006 nu vom avea un cutremur catastrofal si ca dupa anul 2006 vom "vedea" ce se intampla. Era pentru prima data cand cineva putea sa spuna ce se va intampla in urmatorii 8 ani. Noi ne bazam pe cercetari dezvoltate in INCDFP si publicate in revistele Academiei Romane pe baza datelor din ultimii 600 de ani. stiam ca atunci cand influenta blocului tectonic african este mai importanta decat a blocului indo-australian, niciodata nu pot apare cutremure vrancene cu o magnitudine mai mare de 6,70 pe scara Richter, fapt ce s-a intamplat la cutremurul din 30 mai 1990(MGR=6.7). Cutremurele vrancene sunt periculoase atunci cand magnitudinea lor, pe scara Richter, este strict mai mare de 7,00 ; valoare critica a magnitudinii, extrem de importanta in studiile noastre de hazard seismic, mai ales in reevaluarea catalogului de cutremure istorice. De asemenea, stiam ca dupa anul 2006 , pentru Romania si alte zone , influenta blocului indo-australian este mai puternica decat a blocului tectonic african si ca cele mai puternice cutremure care au aparut in Romania , in ultimii 200 de ani, au avut loc in aceasta situatie (1802, 1838, 1940, 1977, 1886). Dar, nu intodeuna s-a intamplat acest lucru. Au fost perioade cand, chiar daca Vrancea era sub influenta acestui bloc indo-australian, nu au avut loc cutremure catastrofale. Cutremurele mari care au loc in ultima perioada in Asia, datorita actiunii acestui bloc tectonic indo-australian confirma ipotezele noastre si ca dezvoltarea proceselor de degajare a energiilor acumulate ce au loc in aceasta parte a lumii, face ca noi sa fim oarecum la "adapost" pentru cativa ani de zile.

    In urmatorii ani ,in special dupa anul 2000, s-au dezvoltat o serie de programme de cercetare-dezvoltare cu mare impact pe plan intern si international, in colaboare cu Univ.Karlsruhe, Univ.Trieste, AFTAC (Air Force Technical Application Center) din Florida, Univ.Frederiko II din Napoli, ETH Zurich, GFP-Potsdam, CTBT Viena, National Scientific Foundation (USA) etc.

    Programul de avertizare seismica in timp real

    Strategiile pentru dezvoltarea politicilor de reducere a vulnerabilitatii la dezastre,datorate cutremurelor de pamant vrancene, cuprind o larga varietate de cai prin care riscul la dezastre poate fi redus.

    Unul din principalele proiecte care venea in intampinarea Programului National de Management al Riscului Seismic ( HG nr.372/18 martie 2004 ) si care a fost premiat de Comisia Europeana este "Sistemul de alarmare seismica, in timp real, a obiectivelor industriale si a altor instalatii de interes national cu risc major la cutremure puternice vrancene(Early Warning System for Strong Earthquakes)".

    Acest sistem (Fig.2) este o parte din "Planul de prevenire a populatiei si a autoritatilor la actiunea cutremurelor puternice", plan aprobat in sedinta de Guvern din 16.10.2002 cu nr.5/11757/A.N. si este componenta a HG nr.372 /18 martie 2004. Activitatea a fost realizata in cadrul unui proiect prioritar al Programului MENER, in colaborare cu Universitatea Karlsruhe. Partea de detectie a sistemului de alarmare este instalata in satul Plostina, langa Observatorul Seismologic Vrancioaia, iar Centrul de decizie se afla la Bucuresti-Magurele, la sediul INCDFP.

    Sistemul permite ca in maximum 0,9-1,0 secunde din cele 25-32 secunde, pana la sosirea undelor seismice distrugatoare , sa se poata lua urmatoarele masuri preventive:
  • -blocarea automata a obiectivelor de interes national cu risc major la cutremure puternice: gazul metan (la cutremurul din 4 martie 1977 au fost circa 40 incendii si au fost gasiti peste 350 oameni carbonizati), instalatiile electrice de inalta tensiune, calculatoarele la nivel central (salvarea datelor), unitatile de stocare ale datelor centrale, lifturile intr-o pozitie de siguranta, conductele de petrol si de apa, trenurile de mare viteza ,instalatiile aeronautice, rafinariile etc.;
  • - activarea mijloacelor de salvare, protectie si interventie: Protectia Civila, personalul si grupurile electrogene din salile de operatii din spitale, bancile de date nationale, instalatiile aeronautice, distributia de energie electrica, apa etc.

    Sunt excluse confuziile sau aprecierile subiective, sistemul fiind , in intregime, automatizat. Acest sistem va duce in mod cert si la salvarea de vieti omenetti si la reducerea pagubelor materiale post seism.

    Pe de alta parte, sistemele de protectie antiseismica a retelelor de gaz trebuie sa fie: (i)-simple,(ii) -sigure,(iii)- robuste si (iv)-accesibile. In acest sens s-a conceput, realizat si experimentat un "DISPOZITIV DE INCHIDERE RAPIDA A UNUI ROBINET LA sOC SEISMIC", la Observatorul Seismologic Timisoara, dispozitiv care corespunde criteriilor impuse pe plan mondial si care face obiectul " Brevetului de Inventie Nr.117731 B", obtinut prin Hotararea OSIM nr. 4/161 din 27.05.2002. Aceasta inventie a primit "Medalia de Aur" la Salonul International al Inventiilor de la Bruxelles, 2003 si ea va fi folosita in lantul final al sistemului.

    Mai mult, datorita conceptiei, acest dispozitiv poate fi utilizat cu succes si in industria chimica si petrochimica pentru evitarea unor accidente ecologice in caz de seism. Acest sistem de avertizare in timp real este mai mult decat un instrument tehnologic de detectare, monitorizare, alarmare / alertare. El include si evaluarea riscului unind eforturile tuturor sectoarelor ca sa planifice mai departe si sa dezvolte capacitatea publicului de a raspunde rapid la nivel local si, in mod special, sa identifice posibilitatile de crestere a vulnerabilitatii in comunitatea lor. El devine o parte a sistemului de informare manageriala pentru deciziile la nivel local, in cadrul planului national general.

    Sistemul de avertizare seismica, in timp real, pentru obiective industriale este o realizare unicat a cercetarii stiintifice romanesti si din Europa, cu un puternic impact in randul populatiei. Acest sistem realizat de grupul format din prof.dr.ing.Gheorghe Marmureanu, ing.Constantin Ionescu, fiz.Alexandru Marmureanu si ing.Adrian Grigore a facut obiectul unui proiect IST (Information Society Technologies). Din cele 263 proiecte inaintate la Bruxelles, au fost nominalizate 20 la " Nominees for the 2006 European IST Grand Prize ". Pe data de 30.nov-1.dec.2005, echipa a fost invitata pentru prezentarea in fata Comisiei Europene de specialisti de la Bruxelles, in sala Charlemagne. Pe data de 22 martie 2006 am participat la ceremonia, prezentata la inceputul materialului, la Viena la " European IST Prize Awards Ceremony, Vienna 22 March 2006, orele 18.00-19.30. Titlul proiectului a fost " Sistem de alarmare in timp real pentru cutremure puternice (EWS- Early Warning System for Strong Earthquake) si in manualul de prezentare se arata ca EWS reprezinta un instrument de oprire a proceselor industriale inainte ca undele periculoase ale cutremurelor puternice sa soseasca, un sistem european de suport al deciziilor. Punctele forte:

    Caracterul inovativ. EWS reprezinta primul sistem european de detectie in timp real, si de alarmare in cazul cutremurelor puternice. Dezvoltarea sa, realizata in colaborare cu Univeristatea Karlsruhe, Germania, este bazata pe concepte si modele de risc seismic noi. Dupa prezentarea facuta in fata unei comisii , formata din 18 reprezentanti ai universitatilor si academiilor de stiinte din Europa , echipa care a prezentat sistemul a fost pur si simplu "invadata" de intrebari si comentarii; era singurul proiect care avea ca obiectiv salvarea de vieti si de bunuri materiale. Eram si suntem pe toate site-urile europene si am fost invitati si in Irlanda pentru prezentarea sistemului.

    Cum si ce face acest sistem? EWS foloseste intervalul de timp (28-32 secunde), dintre momentul in care cutremurul este detectat de seismometrele din gaurile de sonda, situate in zona epicentrala(Vrancioaia-Plostina) si momentul cand unda distrugatoare ajunge in zona de protejat (Fig.1). Intervalul de timp permite luarea unor decizii inaintea sosirii undelor distrugatoare.

    Care este utilizarea sa? Sistemul produce blocarea automata a obiectivelor de interes national cu risc major la cutremure puternice si activarea mijloacelor de salvare, protectie si de inter-ventie.El va fi folosit si la realizare scenariilor cutremurelor vrancene(Fig.6-a),la "Disater Map".

    Pentru cine? Destinatia EWS include o larga categorie de utilizatori, pentru multe tipuri de procese industriale, pentru salvarea vietii omenilor in final. Poate fi inclus foarte usor in infrastructura utilizatorilor. O unitate nucleara de iradiere apartinand "Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei" foloseste EWS in prezent. Pentru alertarea celor 57 de sali de operatie din spitale si pornirea generatoarelor de urgenta din Bucuresti, se va instala EWS in cadrul proiectului in derulare. EWS este conceput sa reduca consecintele evenimentelor catastrofice, in particular in cazul oraselor mari si al zonelor dens populate. EWS trebuie vazut ca o parte a sistemului european care asigura in timp real informatii despre un hazard iminent datorat cutremurelor. Harta desfasurarii cutremurului in timp real(Shake Map), o continuare a EWS, un nou produs in lucru la INCDFP, da posibilitatea factorilor de decizie, la nivel central sau regional, sa ia hotararile cele mai potrivite in timpul desfasurarii cutremurului. Pe aceasata harta apar , in diferite culori, zonele cele mai afectate iar factorii de decizie pot trimite fortele de interventie pentru a salva la timp vietile oamenilor sau bunurile materiale.

    Sistemul a fost prezentat de catre MEdC la Expozitia Mondiala de la Paris in perioada 8-11 iunie 2006 si el este acum "suportul" unui proiect in cadrul Programului FP6, proiect castigat cu 28 de puncte din maximum 30 si la care suntem 23 de participanti din toata lumea, inclusiv Japonia si SUA. Acronimul proiectului este SAFER - Seismic EArly Warning For EuRope si este in cadrul Programului "Global Change and Ecosystems"-"FP6-2005-GLOBAL-4".

    Proiectul intitulat "Sistem de alarmare in timp real la cutremure puternice" a fost premiat cu "Premiul I" de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii- Autoritatea Nationala pentru Cercetare stiintifica, pe data de 19 noiembrie 2005 cu ocazia "Zilei Cercetatorului".

    O alta preocupare a fost cea privind realizarea unui sistem performant de monitorizare a cutremurelor. In acest sens, in cadrul a

  • Sursa: http://www.akademos.asm.md/files/Sistemul%20integrat%20de%20monitorizare%20seismica%20Romania%20Republica%20Moldova.pdf

    Descarca: Sistemul integrat de monitorizare seismica Romania Republica Moldova (PDF)