Str Calugareni, nr 12, Magurele, Ilfov

REWS este primul sistem operational de alarmare seismica din Europa, al treilea din lume dupa Japonia si Mexic si primul sistem functional dedicat cutremurelor de adancime intermediara din intreaga lume. Sistemul este destinat autoritatiilor (centrelor pentru situatii de urgenta) si instalatiilor periculoase la cutremure ce depasesc magnitudinea de 4.5 grade.

Un sistem de avertizare la cutremur poate oferi o avertizare de câteva secunde la zeci de secunde înainte ca unda seismica secundara care contine circa 75% din energia unui cutremur sa ajunga in zona unde de afla o infrastructura ce trebuie blocata sau informata. Mesajele de avertizare pot fi folosite pentru a reduce daunele si costurile un cazul unui cutremur.

Sisteme de avertizare la cutremur funcționează în Mexic, Taiwan, Japonia și ROMANIA. Sistemul de avertizare seismică în timp real din Romania (REWS) reprezintă un instrument de oprire a proceselor industriale periculoase înainte ca undele periculoase ale cutremurelor puternice să sosească în amplasamentul instalatiei, de exemplu Bucureşti. REWS foloseşte intervalul de timp (25-28 secunde) dintre momentul în care cutremurul este detectat de seismometrele situate în zona epicentrală şi momentul când unda distrugătoare ajunge în zona ce trebuie alertată.